Att minska din stress

När det kommer till att hantera stress så har vi alla olika sätt att göra det. Därför handlar det väldigt mycket om att lära känna sig själv när det kommer till stresshantering. Men inte bara det, man måste även lära sig att lyssna mer på sig själv och mindre på andra.Om du ställer dig frågan vad det är som ger dig den mesta stressen i ditt liv så ska du se att det ofta handlar om en annan person, endera indirekt eller direkt. Kanske är du i ett dåligt förhållande där din partner sätter en orimlig press på dig? Kanske din partner hela tiden gnäller på att du gör fel eller att du klär dig fel eller tränar för lite? Eller är det mer emotionell stress där partnern är otrogen eller ständigt flörtar med andra?Vid den typen av problem, som man inte kan komma tillrätta med genom kommunikation, så måste man ta beslutet om man verkligen vill vara kvar eller om man ska söka hjälp. Man kan söka hjälp genom kommunen som par. Om partnern inte vill är det svårare förstås men möjligheten finns alltid att få hjälp som individ.

Farlig stress

Det viktigaste är att han har en plan för hur man ska komma ifrån den farliga stressen som situationer med illojalitet, lögner, svek, otrohet och liknande ger.När det kommer till stress som är jobbrelaterad är det lite annorlunda. Det första du måste reda ut är vad stressen beror på. Är det arbetsbördan? Då kanske du måste ta ett snack med chefen om vad som kan förändras till det bättre, kanske är ditt ansvarsområde alldeles för stort eller så går det att strukturera om. Arbetsgivaren är skyldig att jobba förebyggande mot ohälsa på arbetsplatsen, glöm inte det. Och i det så ingår även den psykiska ohälsan. Om det känns för svårt att ta tag i så prata först med skyddsombudet som kanske har några tips. I annat fall kan du få med skyddsombudet vid ett möte med chefen. Du kan även få en hel del tips om dina rättigheter genom denne. Handlar det istället om arbetskamraterna, att de inte behandlar dig schysst, även där är det arbetsgivarens ansvar att få till en lösning. Mobbning på arbetsplatsen är aldrig okej om det skulle vara av det slaget. Oavsett vilken stress du bär på så är det viktigt att komma ifrån den, Hitta ditt eget sätt att göra det.

Farlig stress
Farlig stress

Korsord eller spel

Exempelvis, om du tycker att det är avslappnande att lägga ett korsord på mobilen eller att spela roulett, gör det då. Ingen annan kan säga till dig vad som får dig att slappna av och inte. Dessutom är dessa aktiviteter bra för att hålla hjärnan igång.Om det istället är så att gymmet är bästa medicinen mot stress för dig, ja då ser du till att ta dig den tiden. Även om du har tvätt som väntar när du kommer hem eller annat som ska göras, försök koppla bort det under träningen. Oftast kommer man tillbaka från gymmet med ny energi att ta tag tag i det som skulle göras.

Korsord eller spel
Korsord eller spel

Ibland kan man behöva få lite inspiration från andra som hittat sina vägar till stressfritt liv. Så nedan följer några tips.Promenader sänker både blodtryck och blodsocker. De kan också vara ett utmärkt sätt att varva ned efter en tuff dag. Gör en lista med favoritmusik som du lyssnar på när du promenerar. Att gå i skogen är det allra bästa för de flesta men andra platser kan också vara bra, speciellt om det är mörkt ute. Om du promenerar ensam eller i sällskap avgör du bäst själv vad du föredrar. Läs en bok. Att läsa en bok är oftast väldigt avkopplande bara man tar sig tid för det. När man läser så måste man alltid fokusera på boken så det är ett bra sätt att få eventuella tankar att sluta snurra. Det finns givetvis böcker om stresshantering men den typen av böcker vi menar här är snarare romaner, biografier eller deckare. Många finner det avstressande att baka. Kanske är du en av dem? Att fylla frysen med nyttigt bröd är tillfredsställande på många sätt, du slipper köpa bröd och sparar därmed pengar, dessutom kan du vara nöjd med att du får äta bröd utan tillsatser och liknande. Yoga och mindfulness är bevisat att det hjälper såväl kropp som hjärna att slappna av. Om man inte kan det sedan tidigare, och det heller inte finns en lärare i närheten, så finns det många appar, youtube-kanaler och webbsidor som erbjuder nybörjarguider. De är i många fall väldigt bra. Slutligen, ha aldrig dåligt samvete för att du är stressad eller orolig. Oerhört många är i samma situation och kommer att förstå dig.

Relaterade inlägg