Drömmen om ett uterum

Många fantiserar om att bygga ett uterum. Känslan av att kunna sitta utomhus, i alla fall till en viss del, under en stor del av året är något som tilltalar allt fler. En plats för rekreation och återhämtning. Innan man sätter igång med byggandet, eller anlitar hantverkare, finns det några saker man bör fundera lite extra i kring. Det första brukar vara hur mycket pengar man är beredd att lägga på projektet. Sedan bör man fundera lite kring hur man vill använda rummet och var det ska placeras. Man kan antingen ha ett uterum som vidhäftar husbyggnaden eller ett fristående. Oavsett vilket är det viktigt att undersöka huruvida kommunen kräver bygglov eller inte.

Placering av uterummet

Det har väldigt stor betydelse för klimatet i uterummet om det är placerat i norr eller söderläge. Du bör därför ta detta i beaktning när du planerar. Vill du ha kvällssol, morgonsol, sol hela dagen eller bara under en del av dagen? Det är viktigt att förutsättningarna reds ut. Dörrens till uterummet brukar många förlägga till köket eftersom det då är lättsamt att bära ut mat och dryck eller annat man kan vilja ha med sig ut. Många väljer att bygga ett uterum som svänger runt huset för att kunna dra nytta av hur solen påverkar rummet och du kan klara dig utan att skaffa ytterligare en dörr, åtminstone till en början. Nackdelen med att bygga stort är att det oftast blir betydligt mer kostsamt, men då får man tänka på att det kan vara värt några extra koronor om det förlänger säsongen eller gör användningsområdet större. Du bör också vara noga med att titta på markens beskaffenhet där rummet ska stå. Lutar det mycket så att det kräver mycket fyllnadsmassor eller behövs det grävas undan för att få plats med rummet, viktiga frågeställningar som måste beaktas.

Konstruktionen

Om du har kommit fram till att du endast vill använda uterummet sommartid så räcker det i princip med ett oisolerat altangolv, ett vanligt tak i plåt eller plast och oisolerade glassektioner. Vill du däremot förlänga säsongen på både vår och höst så krävs det isolering. Med ett noggrant isolerat golv, tjockare och exklusivare glassektioner och ett tak i kanalplast förlänger du säsongen rejält. Väljer du att ha ett plåttak och ett innertak i uterummet samtidigt som du tillför en eller flera värmekällor så kommer du att kunna nyttja rummet större delen av året, naturligtvis skiljer det lite om du bor i Skåne eller i Lappland. Det finns många typer av golv och tak men det viktigaste är att du har klart för dig hur du vill använda uterummet så ger proffsen dig råd om vilket du skall använda.

Konstnärlig frihet eller blockmodul

När du har bestämt dig för vad du vill använda rummet till och när du vet var det ska placeras är det dags att fundera på hur det ska se ut. Det finns flera olika tillvägagångssätt men de vanligaste är lösvirke och färdigbyggt. Du kan välja att låta en designer eller arkitekt rita ett uterum och låta entreprenörer bygga det i lösvirke. Med det alternativet får du ett exklusivt och unikt uterum, skräddarsytt för just dig och din stil. Det finns även många firmor som säljer byggsatser, kompletta uterum, som snabbt monteras så att du kan nyttja ditt nya uterum inom ett par dagar. På detta sätt kommer du billigare undan men det kanske blir lite tråkigare och inte fullt så unikt som du hade tänkt dig.

Relaterade inlägg