En helg i skogen

Beroende på vad det är för skog du ska befinna dig i så finns det ju hur mycket som helst att upptäcka. En dag i skogen innebär för många i först hand lugn och ro. Att ta en promenad för att rensa tankarna. Går man ut en tidig sommarmorgon kan man upptäcka så mycket djurliv om man är tyst. Ett rådjur som står och betar i en dunge. Eller en ekorre som skuttar runt i träden. Har man tur kanske man får se en älgfamilj eller en räv kanske. Om man blundar och lyssnar på alla ljuden runt omkring kan man nog höra en hel del fåglar och kanske även andra djur som prasslar omkring en.

En dag i skogen ger så mycket annat också. Olika doftintryck. Inte som inne i staden precis med avgaser och allt. Här ute doftar det friskt och rent. Det blir som en salva för själen. Olika årstider har sin egen skönhet i skogen. På våren då allt är på väg att vakna upp. Då kan det dofta lite jord och lite fuktigt. På sommaren kommer alla växters dofter fram och luktar så gott. På hösten blir det lite kyligare igen och allt växtliv håller på att gå i dvala. Däremot på vintern så doftar det inte så mycket mer än kallt.

Saker att göra i skogen

Det finns så mycket att hitta på i skogen en dag. På sommaren kan man bygga hyddor som ju är rätt klassiskt. Klättra i träden om man vill göra det. Vidare kan man plocka bär, till exempel blåbär och lingon. Man kan plocka mossa och göra fina kreationer. Barnen kan leka med pinnar och bygga små saker med dem, eller leka kurragömma. Har man tur att ha en bäck i närheten kan man göra små båtar och låta dem segla på vattnet. Att slå upp ett tält är också mysigt. Eller göra upp en eld, under ordnade förhållande, och grilla korv.

Eller kanske sätta sig att meta för att se om man får något napp. Även jägaren har sin dag i skogen under vissa tider på året för att hålla djurbeståndet på rätt nivå. Är det en fin höstdag man befinner sig i skogen kan man leta efter svamp. Tar man en promenad på vintern när det är snö så kan man ju alltid hitta olika spår efter djuren i snön. Inte alltid så lätt att gissa vad det är för sorts djur som gått eller sprungit där. Men på höst och vinter kan man ju också plocka olika kottar om du befinner dig i en barrskog eller blandskog. Ta med hem och gör fina dekorationer till jul exempelvis. Man kan även använda kottarna till att elda med.

Olika skogar

I Sverige har vi olika skogar lite beroende på var vi bor i vårt avlånga land. Vi har ju rena lövskogar. Vidare har vi barrskogar och blandskogar, som namnet säger är en blandning av lövträd och barrträd. Att promenera i en barrskog kan vara väldigt vackert bara inte träden står för tätt för då blir det inte så roligt längre. I de olika skogarna hittar man också olika djurarter beroende på vad de äter för att överleva.

Relaterade inlägg