Fjällen – en sällsam upplevelse

Det som kanske mest förknippas med den svenska naturen är vår unika fjällkedja. Fjällen som börjar i söder med Sälen och Transtrand och fortsätter längs den norska gränsen hela vägen upp till Riksgränsen och Treriksröset. Alla som någon gång har varit i fjällen vet vilka dramatiska väderförändringar som kan ske och vilken fantastisk natur du möter bara utanför stugan eller hotellet. Bara i fjällen kan det gå från solsken och vindstilla till snö, hagel och storm på bara ett tiotal minuter. Det är därför det är så otroligt viktigt för de som tänker ge sig ut i fjällen att kolla med SMHI och deras sida med fjällvarningar innan man traskar ut.

Olika aktiviteter beroende på årstid

Eftersom vi har Allemansrätt i Sverige är fjällen öppen för alla. De flesta som turistar brukar hålla sig till de stora skidorterna på vintern; Sälen, Funäsdalen, Klövsjö, Åre, Duved, Tärnaby och Hemavan där man kan åka skidor och dessutom ta del av ett rikt nattliv med restauranger, högfjällshotell och pubar med otroliga partyn. Sommartid är det istället framförallt vandring och fiske som lockar men på de senaste åren har det blivit väldigt populärt att åka ”Downhill” det vill säga att åka lift uppför och cykel, efter banor, utför.

Kungsleden

Mellan Hemavan och Abisko går Kungsleden. Det är en av världens mest kända vandringsleder som mäter hela 40 mil. Den skapades av Svenska Turistföreningen någon gång under tidigt 1900-tal. Leden sträcker sig genom ett landskap som varieras genom hela Lapplands fjällterräng. Den är väldigt varierande, ibland går den över kalfjället i ren alpin miljö och ibland i dalar och sänkor.

Flera nationalparker

När man vandrar längs Kungsleden passerar man inte mindre än fyra olika nationalparker, Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise. Efter hela leden pågår det ständigt renskötsel vilket innebär att du som vandrare måste visa stor hänsyn. Själva leden är väldigt välmarkerad och över större vattendrag är det väldigt vanligt med fina broar. Vill du inte utnyttja broarna finns det ofta vadställen som är uppmärkta såväl på kartan som i terrängen. Svenska turistföreningen, STF, har 16 fjällstugor placerade utmed leden och avståndet mellan dessa varierar, men det vanligaste är att stugorna har en mil eller två mellan varandra. Mellan Ammarnäs och Kvickjokk finns det dock inga stugor utan där får man förlita sig på tält eller så kan man få tag i ett enklare boende i begränsad omfattning av lokalinnevånarna.

Fiske och skyddat naturliv

Det är frestande att ta med sig ett fiskespö när man ger sig ut och vandrar. Se bara till att du har koll på var man får fiska eller inte och var man köper fiskekort till de olika sjöarna. Det kan bli väldigt kostsamt om du fiskar i förbjudna vatten utan tillåtelse och i tillåtna vatten utan fiskekort. På länsstyrelsernas hemsidor finns det bra information om vilka vatten som är tillåtna och där framgår det också hur du går till väga för att lösa fiskekort på de statliga vattnen. Under vissa perioder är några områden förbjudna att vistas på grund av fridlysta djurs födslar.

Relaterade inlägg