Fjällräddningen – Om det går galet på fjället

Tänk dig att du är ute på fjället en fin dag i mitten av april, det som i folkmun kallas för den femte årstiden. Solen skiner och du åker skoter efter en led som du åkt efter många gånger tidigare. Du får en idé om att ta en genväg, bara över den där lilla fjälltoppen och ner genom dalen för att komma till den där lilla sjön där det är så gott om röding. Sagt och gjort, du viker av leden och åker över berget ner mot dalen, och där i sluttningen går din skoter sönder.

”Aj då!” tänker du och plockar fram telefonen för att ringa efter hjälp. Dessvärre är där ingen täckning. Du tar din ryggsäck som du bundit fast bak på skotern och börjar bege dig ner mot dalen. Det börjar blåsa. Du är ganska van att vara i den här miljön och vet att du måste komma ner i lä så fort som möjligt. Allt eftersom vinden tilltar börjar det att snöa. Sikten är snart nere på endast ett tiotal meter. Du ser ett par stenar och tänker att du kan bygga en bivack runt dem för att få skydd. När du är färdig är du både fuktig och frusen. Du plockar fram telefonen och ser att du kan ringa 112.

Larmet går

Via larmcentralen 112 går larmet ut till fjällräddningen vars främsta uppgift är att bistå de som hamnat i nöd i fjällmiljön. Det kan vara någon som drabbats av sjukdom eller som i ditt fall, överraskats av dåligt väder. Fjällräddningen finns i de län som har fjäll och är en polisiär resurs. Fjällräddningen består av frivilliga som utbildats och tränats för att kunna agera i fjällmiljö. Några av de ungefär 500 civila fjällräddare som finns i fjäll-länen har nu fått pejling på din mobiltelefon. Inom en timme når de dig och kan ta ner dig, frusen, men vid liv och oskadd.

Specialkunskaper i sammansatta grupper

En fjällräddare måste vara fast bosatt i den ort eller det samhälle han eller hon verkar ifrån. Det är mycket viktigt att denne har en god fysik och ännu bättre lokalkännedom. De måste ha genomgått en specifik fjällräddarutbildning som innehåller första hjälpen, snö och lavinkunskap, radio och GPS-utbildning och sjukdomskännedom. De måste vara riskmedvetna och ha förståelse för att de uppdrag som skall genomföras kan vara livsfarliga. Förutom fjällräddningsgrupper finns även speciella grupper som inriktar sig på räddningsaktioner i grottor och alpina räddningsaktioner. I de sistnämnda fallen kan det vara så att fjällräddaren hänger i en lina från en helikopter medan räddningsaktionen pågår.

Egen utrustning i insats

Den skoter och den pulka som hämtade dig från bivacken som du byggt tillhör fjällräddaren privat. Utöver detta så måste fjällräddaren även tillhandahålla en terränghjuling sommartid, släpvagn för att frakta dessa till räddningsområdet. Fordonen måste vara godkända av polisen. De måste även ha en mobiltelefon och lite personlig utrustning. Den utrustning som polisen tillhandahåller är kläder, sambandsutrustning, sambandsnät, lavinsonder och räddningspulkor med sjukvårdsutrustning. När fjällräddarna är ute i insats har de rätt att köra överallt, inklusive i de förbudsområden som finns.

Tack vare fjällräddarna sitter du, och många andra, nu hemma hos din familj. Du kom undan med blotta förskräckelsen!

Relaterade inlägg