Geocaching – Leta skatter på riktigt

Geocaching ät en sorts skattjakt, utomhus, som ursprungligen kommer från USA. Det går ut på att man använder sig av en GPS och söker efter gömda skatter, så kallade cacher. Koordinaterna finns på olika webbplatser där andra deltagare placerat ut dem. Om man har barnasinnet kvar och söker ett sätt att komma sig ut i det fria är geocaching en mycket bra aktivitetsform.

Skatten

Den så kallade cachen, skatten, är en liten behållare som ska gömmas på ett sådant sätt att den som inte letar efter den, inte heller ska kunna snubbla över den. De är som regel inte heller nedgrävda och kan vara av varierande storlek. Den kan gömmas ute på landet, i städer, i naturen, egentligen överallt dit människor har tillträde. När man väl funnit skatten ska man följa några regler som rutin. Efter det ska du skriva i en loggbok och återställa skatten precis som den var innan du hittade den. Det finns flera typer av gömmor där det enklaste sättet att lokalisera är via en enkel koordinat. Det finns en typ som kallas för multicaching där det går ut på att hitta många små skatter för att få ledtrådar till, och sedan hitta, huvudskatten. Svårighetsgraderna på de olika skatterna varierar. För att hitta vissa skatter måste man räkna ut olika formler där man får ingångsvärdena från flera olika hittade skatter.

Mystiken

De så kallade mysterycacherna, är en av de absolut svåraste skatterna att hitta. Där är det bara utläggarens fantasi som sätter gränserna. De koordinater som finns har oftast ingen bäring mot den fysiska placering som den egentliga skatten har. För att hitta en mysterycache måste man oftast lösa flera typer av matematiska problem. Lägg därtill gåtor av olika slag eller en krypterad text. Det finns dock vissa mysterycaches som man löser direkt på plats med hjälp av ledtrådar eller liknande.

Kunskapskrävande skatter

Det finns en typ av skatt som inte har någon låda, någon gåta eller något pussel som skall lösas. Den kallas för Earthcache och är en plats av geologiskt intresse och istället för att leta reda på en cache med information ska användaren svara på ett antal olika frågor som rör platsen eller inrättningen man hittat. Det kan även vara så att man på stället får uppgifter för att kunna genomföra beräkningar som är direkt kopplade till den fysiska plats som användaren befinner sig på.

Teknikkrävande

För att kunna vara med och leta skatter krävs i de flesta fall en internetuppkoppling. Detta för att kunna hitta den information, till exempel koordinater, som är av vikt för att användaren ska kunna lösa uppgiften. I övrigt bör man ha någon form av GPS-mottagare där man kan lägga in de koordinater som man skall åka eller gå till härnäst. Idag finns det GPS-mottagare i så gott som alla typer av mobiltelefoner. På webben kan man idag hitta sidor där det finns koordinater för gömda cacher i hela världen. För att komma i gång med geocaching är det bara att registrera sig som medlem hos geocaching.com. Det tar inte mer än några minuter och efter det är det bara att börja leta efter skatterna.

Relaterade inlägg