Laga mat i naturen

Laga mat i naturen

Svenskar är ett naturälskande folk och enligt SCB är nio av tio svenskar ute i naturen regelbundet under helgerna. Många av dem plockar svamp medan andra motionerar och hela 94 % uppger i samma studie att de besöker skogen för att där bli mer avspända och även mer harmoniska ibland träden, djuren och tystnaden. Att tillbringa tid i skogen är mer av en livsstil och lockar alltifrån stadsbon till de som även redan bor lite mer lantligt. Men ju mer tid man spenderar i naturen innebär också att behoven för vad som behövs ökas och naturligtvis behöver man ibland också äta. Hur lagar man enklast mat i naturen? Vad behöver man och kan man utnyttja det faktum att man faktiskt är i naturen medan man tillagar mat? Vi går igenom allt man behöver tänka på nedan.

Ta tillvara på naturens skafferi

I naturen finns en stor tillgång av gratis råvaror och beroende på vilken säsong det är kan du antingen hitta en rejäl mängd av olika ätbara variationer såsom svamp, olika sorters örter, frukt och olika sorters bär medan det under lågsäsong kan bli att man får nöja sig med ett exotiskt inslag i form av ett granbarrs te. I naturen kan man under sommaren plocka nästan en hel middag, både ekologiskt och såklart helt gratis. Svårigheten med att leta sin egen mat i naturen kan vara att man inte riktigt vet vad man ska göra med råvarorna och tankar som hur man ska tillaga maten kanske kommer upp. Det absolut viktigaste är dock att känna igen vad som egentligen är ätligt och inte och det kan vara lätt att ta fel. Tumregeln bör vara att inte plocka något man inte är 110% säker på både för din egen skull och såklart för andras skull.

Öppen eld eller triangakök

Öppen eld eller triangakök

I urminnes tider har människan lagat mat över öppen eld och med den öppna elden kom också möjligheten till att utvidga sina smakupplevelser och variationerna blev därmed också större. I dagsläget är både matlagning över en öppen eld lika vanligt som att laga mat på ett triangakök. Fördelen med att laga mat över öppen eld är bland annat att det går mycket fortare än att laga mat med ett litet. Möjligheten till att tända en brasa överallt kan vara begränsad och vid dessa tillfällen kan ett triangakök vara perfekt. Det är lätt att bära med sig och det kräver ingenting mer än ett par tändstickor, en flaska t röd och såklart en plan yta för köket att stå på. Lagar man mat till flertalet personer är en öppen eld att föredra då man med ett triangakök annars skulle behöva steka eller koka i flera olika omgångar. Lagar man mat över öppen eld så finns det mycket man kan göra med mat innan glöden har slocknat. Varför inte baka bröd i en dutch oven, vilken fungerar precis som en ugn man har hemma i köket eller varför inte laga en efterrätt i form av banan och smält choklad.

Relaterade inlägg