Naturen i staden – stadsparker

Sverige är känt i hela världen för sin orörda natur, men det är inte bara det enda vi är kända för. De gröna städerna med vackra parker är något vi också har lyckats bli kända för världen över. I Stockholm har vi många stora och fina parker att visa upp för turister och inte minst att gå runt i själva. På söder i Stockholm hittar vi exempelvis Tantolunden som har blivit en mötesplats för såväl gamla som unga. Här har det dessutom hållit event i form av konserter och loppmarknader vilket visar på det enorma värdet av stadsparken.

Den kungliga nationalstadsparken

Mitt inne i Stockholm hittar vi en annan park som dessutom har kommit att bli en av de första nationalstadsparkerna i världen. Den här nationalparken sträcker sig från Stockholm ut till Lidingö och vidare bort till Solna. Den delen som tillhör Lidingö kommun är ögruppen Fjäderholmarna som är ett populärt resmål för turister och även för stockholmare. Inom Stockholm stad ingår Norra Djurgården och Ladugårdsgärdet tillsammans med Djurgården. Därtill tillkommer Stockholm sjögård, Skeppsholmen och Kastellholmen. De norra delarna av parken är från Bergshamra vidare mot Hagaparken och Ulriksdal, en del av Edsviken och sedan Brunnsviken.

Djurgården

Den park som vi i dagligt talar kallar Djurgården är den södra delen av Djurgården. Det är en ö som ligger i Stockholms skärgård och även är en stadsdel i Stockholm stad. Tidigare har den hetat Valdemarsön, men idag är ön känd som Djurgården.

På ön samlas idag en mängd olika sevärdheter och något som den har blivit mest känd för är de gamla ekarna som står kvar här än idag. På den sydvästra delen finns en del bebyggelse, men resten är till största del ren natur med parkområden. De byggnader som uppförts på ön är idag ambassader, flera kända museer och andra välkända historiska byggnader. På ön har det genom åren bott kungligheter och andra viktiga personer, vilket det gör än idag med både diplomater, bankdirektörer och borgarråd på listan över invånare. Skansen upptar en stor del av Djurgården med djurparken och en stor del upptas av Gröna lund. Utöver det finns det många kända museum på Djurgården som ABBA-museet och Vasamuseet.

Hagaparken

Den engelskinspirerande parken som ligger i de norra delarna av Kungliga nationalstadsparken är Hagaparken. Ibland kallas den för den gustavianska parken eftersom den anlades av Gustav III. För att komma till Hagaparken från Stockholms city går det att ta sig från Vasastan via Stallmästaregården och sedan sträcker sig parken till Frösundavik. Det här är en väldigt stor park som sträcker sig över hela 144 hektar och rymmer allt från byggnader till vackra naturdelar.

Genom åren har det byggts tempel och paviljonger som pryder parken. Kinesiska paviljongen och Koppartälten är två och vi hittar även Turkiska kiosken och Ekotemplet över byggnader som får plats här. Idag har Haga slott kommit att bli mer känt sedan kronprinsessan Victoria har flyttat hit med sin familj. Ett mindre känt lustslott som aldrig blev färdigt ryms också i parken och det är Stora Haga slottsruin.

Relaterade inlägg