Pergola – ett rum i trädgården

Om man vill komma ännu närmare naturen än en altan eller balkong är en pergola ett mycket gott alternativ. Har man en pergola i trädgården får man ett extrarum att mysa i, slappa eller ta en fika med vänner. Eller så kan man bara njuta av sommaren och det vackra vädret.

Placering och förberedelse

Ordet pergola kommer från italienskan och betyder lövrum eller lövsal och är egentligen som stommen till en kub, där det inte finns något tak eller väggar utan bara reglarna. Den kan placeras var som helst i trädgården, på en platta, på balkar eller på en terrass, allt beroende på hur man vill ha det. Man smyckar den sen med klätterväxter runt om och kanske spänner man upp en duk som solkskydd. Att bygga den själv behöver inte vara särskilt svårt och med lite handledning så klarar nästan vem som helst det. Innan man börjar med bygget behöver man bestämma var man vill ha den. Sedan tar man reda på hur många stolpar som behövs och sedan är det dags att gräva ner dem för att få stabilitet. Man behöver gräva ungefär 90 centimeter djupt och sedan använda ett måttsnöre för att få en rak och fin linje. Det bör vara ungefär en och en halv meter mellan hålen. Var noga med att diagonalmäta för att få rätt avstånd.

Materiel och bygge

Det behövs lite olika reglar för att bygga stommen och några plankor till långsidor och kortsidor. Några strävor behövs för att sätta snett för att skapa stabilitet. Beroende på hur grunden ska se ut kan man välja lite olika typer av byggmateriel men det kan man alltid få hjälp med hos sin lokala bygghandel. Till sist behövs såklart lite träolja eller lasyr för att skydda träet mot väderpåverkan. Det finns massor av enkla ritningar hos bygghandlaren eller ute på webben.  Man väljer själv om man vill ha tak eller inte, många föredrar att inte ha något tak alls utan bara den härliga himlen ovanför. Man kan annars med enkla medel fläta ett bambutak som man lätt kan lyfta av. Om man vill kan man ha en enkel segelduk som får löpa i öglor, då kan du ha tak över ena sidan och öppet på den andra och även ha möjligheten att plocka bort och ha helt öppet.

Att smycka sin pergola

För att få ut så mycket som möjligt av sin pergola kan man med fördel fästa ett hönsnät eller armeringsjärn på någon eller några av sidorna. Det gör man för att skapa möjlighet för klätterväxterna att leva och frodas. Det är därför klokt att tänka på vilken typ av växter du vill ha redan vid placeringen av sin pergola. Man bör ha i åtanke vilka växter som kan trivas eller inte på den plats man valt. Behöver de sol eller skugga? Humle, vildvin och olika typer av klätterrosor är populära växter som klättrar fint på hönsnät eller armeringsjärn. Utöver blommor och växter kan man naturligtvis möblera pergolan precis efter eget behag. På webben kan man hitta mycket fina designmöbler utformade för just utomhusbruk så inredningen blir minsta bekymret, den går att variera i det oändliga.

Relaterade inlägg