Träna yoga i naturen

Att träna yoga har många fördelar och att kombinera det med fördelarna av att vara ute i naturen ger dig något extra. Genom yoga skapar vi kraft och energi men också ett lugn i kropp och sinne. Naturen förstärker alla dessa egenskaper.

Fördelar med att yoga

Yoga har använts i årtusenden för att stärka kontakten mellan kroppen och sinnet genom andetaget. Yogan stärker vår balans, ökar vår flexibilitet och minskar på stress och spänningar i kroppen. Kombinationen av rörelse och vila vi får genom yoga ökar vår sömnkvalitet och ger oss ett lugnare och starkare liv. Det finns många olika typer av yoga, några som ger rörlighet och styrka, några som ger större utrymme för meditation och några som enbart försätter oss i vila. Inom yogan får både kroppen och sinnet alla de verktyg vi behöver för att minska stressen i vår vardag. Yogan låter oss hitta tillbaks till kontakten med vårt andetag och vår kropp.

Yoga inomhus vs utomhus

Inomhus yogar man bäst på en yogamatta i mjuka kläder och barfota. Det kan ofta finnas ljud och ljus som inte riktigt ger oss det lugn som vi letar efter. Vi har en plan yta att yoga på och väggar att hålla oss i. Flyttar vi ut i naturen behöver vi kanske inte vår matta utan yogar kanske i det mjuka gräset istället, där ytan är lite ojämn. Vi har inga väggar att förhålla oss till och vi har friheten att leka med det som finns tillgängligt för oss just där och då.

Yoga inomhus vs utomhus
Yoga inomhus vs utomhus

Naturen ger oss lugn

När vi är ute i naturen får kroppen automatiskt en lägre stressnivå. De lugna intrycken som naturen medför sänker genast våra stresshormoner till en lägre nivå. Vi är skapta för att vara ute i naturen. När vi rör oss genom terräng tränar vi vår balans och uthållighet och hjärnan får annat att tänka på, den blir sysselsatt av vår fysiska aktivitet och hinner inte oroa sig och sätta fart på vårt stressystem. Naturen ger oss ett lugn, ett lugn som vi kan förstärka genom yogan.

Att yoga i naturen

Genom att kombinera yogan med att vara ute i naturen får vi alla fördelar vi behöver för att lugna våra annars så stressade sinnen. Att röra sig i takt med vinden och vågorna eller låta solen värma oss genom våra rörelser är precis det vår kropp behöver för att landa. Genom andetaget hittar vi tillbaks till vår kropp, kontakten mellan vår kropp och vårt sinne som vi så ofta tappar i en stressad vardag. I naturen finns det ingenting som dömer dig, ser dig eller att jämföra sig med. Här får du vara precis som du är.

Relaterade inlägg