Vinterkajak

Jag har alltid tyckte att vintern har varit en häftig årstid för att paddla kajak. Allting stannar upp och ett lugn sänker sig över skog och sjö. Kylan och snön skänker en aura av harmoni och frid åt naturen, som lägger sig att vila efter en hektisk sommar. Jag är en sådan person som ofta dras till det rofyllda, tysta och lugna, där jag finner frid och en chans att andas ut efter jobb och stress. Kanske är det därför som jag tycker att vintern ger mig något extra när jag är ute med kajaken. Istället för att slänga in min kära kajak i förrådet när sommaren har tagit slut, så ser jag början på en ny kajaksäsong. Här nedan tänkte jag berätta mer om att paddla kajak på vintern och om vad du kan behöva ha koll på när du paddlar vinterkajak.

Att paddla på vintern jämfört med sommaren

Att paddla kajak på vintern har många skillnader jämfört med hur det är på sommaren. En av dessa avgörande skillnader är såklart vattentemperaturen. Även luften är givetvis kallare än på sommaren, men lufttemperaturen kan enkelt övervinnas med hjälp av bra kläder, därför utgör den inte något allvarligt problem. Det gör dock vattnet. Det är viktigt att ha respekt för det kalla vattnet när man paddlar på vintern; om någon olycka skulle inträffa och du av någon anledning finner dig själv i vattnet så kan det eventuellt vara farligt eftersom du snabbt blir nedkyld. Därför är det oerhört viktigt med säkerhet för vinterkajak.

Säkerhet för vinterkajak

Skulle du hamna i plurret så kommer du att bli ordentligt kall fort. Vatten som är så kallt gör omedelbart ont mot huden och inom några minuter kan ditt liv vara i fara om du inte lyckas ta dig upp ur vattnet. Och det är inte alltid så lätt att ta sig upp. Kylan gör dig nämligen stel, avdomnad och svag och även den som enkelt tar sig upp om man faller i vattnet på sommaren kan ha stora svårigheter med samma bedrift på vintern. Av den här anledningen är det extra viktigt att se över säkerheten när du ska paddla på vintern.

En av de saker som jag brukar tänka på när jag paddlar på vintern är att aldrig åka ut ensam. Jag har alltid med mig en kompis. Det gör turen både roligare och säkrare. Om en av er skulle hamna i sjön så har ni betydligt mycket bättre odds att klara er oskadda om ni hjälps åt. Det kan också vara en bra idé att hålla sig ganska nära stranden. Att simma till land är oftast ett bättre alternativ än att kämpa sig tillbaka upp i båten. Och glöm verkligen inte torrdräkten. Den kan inte bara rädda livet på dig om du ramlar i vattnet, den skyddar dessutom mot kalla vindar och gör paddlingen behaglig. Ta även med dig ett extra ombyte som du packar i en vattentät påse. Vill du lyxa till det lite så kan du slänga ned några värmepåsar i packningen så att dina kläder håller sig varma! Följer du dessa råd så kan du slappna av och njuta av din paddeltur ute på vintersjön.

Relaterade inlägg